Utbildningsevent i Stockholm

Hur kan vi tillsammans stoppa sexuella övergrepp på barn?
 

Vad ska du göra om du misstänker att ett barn är/har blivit utsatt?

Hur agerar du som arbetsgivare för att upptäcka och stoppa sexuellt övergreppsmaterial på barn som delas på jobbdatorn?

Hur ska ni som arbetar på skola kunna upptäcka och hjälpa barnen som blir utsatt för sexuella övergrepp på eller utanför nätet? Vad kan skolan göra?

 ”Sexuellt övergreppsmaterial på barn delas från jobbdatorer” enligt polisen.

Under denna kväll håller vi föreläsningar med några av våra mest uppskattade och efterfrågade experter: poliskommissarie Per-Åke Wecksell från polisen och legitimerad läkare Åsa Kastbom från sjukvården. Vi kommer att diskutera lösningar för att stoppa sexuella övergrepp mot barn och hur ni som företag, skola och ni med chefsansvar kan göra skillnad. 

Efter år av pandemi, krig och dålig världsekonomi är vårt arbete mot sexuella övergrepp på barn både på och utanför internet viktigare än någonsin då övergreppen på våra barn ökat till följd av detta.
Utbildningseventet är för er alla sponsorer, myndigheter och företag, där är du som chef, personalansvarig eller beslutsfattare. Och självklart alla ni som jobbar med våra barn, skolpersonal och lärare.


-Vad är företagets skyldighet om ni upptäcker det delats sexuellt övergreppsmaterial på barn från jobbdatorn?

-Hur hjälper vi polisen och barnen som drabbas?
-Vad kan vi göra för de utsatta barnen och deras familjer?


-Och vad kan företaget göra för arbetskollegor och närmsta familj till förövaren?
 

Vågar du berätta om någon hotar dig på nätet?

Genom bekräftelse, mutor, utpressning eller rena hot försöker förövaren få barnet att posera naket eller att träffas så att förövaren kan begå sexuella övergrepp. Gromning kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Gromning innebär att någon föreslår en träff eller stämmer träff med barn under 15 år i sexuellt syfte. Med träff menas både fysiska möten och möten på nätet. Den första kontakten sker ofta på sociala medier eller spel. En förövare kan ha kontakt med flera hundra barn samtidigt.

Ibland används betalning som lockbete för att få barnen skicka sin första intima bild. Därefter kan hoten komma om att sprida bilden till föräldrar, vänner eller skola om de inte skickar fler bilder.

VIKTIGT
Polisanmäl så fort som möjligt
Polisen vill att alla sexualbrott på nätet ska anmälas. Du behöver inte själv veta om det du har varit med om är ett brott, det vet vi och hjälper dig med. Kontakta oss och låt polisen bedöma om det ska utredas eller inte.
Det är viktigt att du sparar så mycket som möjligt som har koppling till händelsen.
Polisanmäl så snabbt som möjligt eftersom digitala spår kan försvinna annars. Din anmälan kan också hindra att fler blir utsatta.


Så anmäler du
* Anmäl så fort som möjligt genom att ringa 114 14 eller gå till en polisstation.
* Anmäl även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person.
* Spara alla detaljer som du har om personen och händelsen. Spara användarnamn, konto och meddelanden med personen och ta även skärmdumpar på chatten. 


Att tala om livet på nätet är minst lika viktigt som att tala om vad som händer på skolan eller träningen!
Ta fredagsfrågan till din hjälp
Läs vår serietidning MiniPåNätet


Läs mer om att dela nakenbilder och hämta svarsbilder hos:
polisen.se/delbart

 

Att tala om livet på nätet är minst lika viktigt som att tala om vad som händer irl.